paddestoel

met of zonder stippen...


een project in samenwerking met Marc Haerssens

Met ons project willen we aantonen dat natuur en kunst samengaan. Het ene beïnvloedt het andere. Een strikt wetenschappelijke benadering werkt zelfs inspirerend, sterker er kan kunst uit ontstaan. Is natuur op zich geen kunst en ligt kunst niet in de natuur van de mens?
Ons project vond zijn oorsprong in de onvermijdelijke interactie van mens en natuur. Zolang de mens er is zal kunst er zijn en omgekeerd. Voor ons is natuur als water en brood om te overleven. Wij hebben voorlopig één aspect benaderd: de wereld van de paddenstoel. Een paddenstoel roept mysterie op. Dit mysterie willen we graag onthullen door het publiek op een kunstzinnige wijze te laten kennis maken met paddenstoel en biotoop.

Moet kunst een boodschap brengen? Het mag maar moet niet. Met ons project willen we dit toch enigszins doen. Wij stellen de natuur centraal in dit geval het universum van de paddenstoel. Wij willen aantonen hoe erg het zou zijn mocht de biotoop van de paddenstoel verdwijnen. We trachten de aandacht te trekken van kunstminnaars en natuurliefhebbers. Hun werelden zijn niet noodzakelijk dezelfde maar kunnen elkaar raken. Indien we deze twee groepen kunnen begeesteren voor elkaar is onze opzet geslaagd. Verdwijnt kunst als de natuur verdwijnt? Verdwijnt natuur als kunst verdwijnt? Interactie tussen beide is mooi meegenomen.

Wat denk je als je hoort over een kunstproject met als thema de paddenstoel? Horen paddenstoelen (champignons zoals onze keukenpieten het verwoorden) niet thuis in de rubriek keukengeheimen? Maar kunst? Roepen paddenstoelen geen mysterieuze detectiveverhalen op waar één of ander lijk sporen van paddenstoelvergiftiging vertoont. Maar kunst? Zijn paddenstoelen niet hallucinant zelfs l’Ours in de film van de Franse regisseur Jean-Jacques Annaud genoot deze ervaring. Maar kunst? Magritte beweerde Ceci n’est pas une pipe. Waarom kan de paddenstoel dan ook geen kunst worden. Graag halen wij de paddenstoel uit zijn context om hem aan de muur te hangen of op een sokkeltje te plaatsen.

Het project is een mix van fotografie, schilderkunst en materiaal uit de natuur. Soms worden ze apart aangewend, soms samen verwerkt op een drager.

Wat boeit me in het thema paddenstoelen?
Hun merkwaardige constant wijzigende vormen, hun met niets te vergelijken kleurenpracht, hun vergankelijkheid, hun texturen, hun biotoop. Elk jaar zijn ze er terug en hopelijk nog heel lang.

Paddenstoelen
Een symbiose tussen kunst en wetenschap.